2021-06-09 08:23:12• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Szatmár megyében továbbra is az országos átlag alatt a munkanélküliségi ráta

Elkészült a Szatmár Megyei Munkaerő-ügynökség (AJOFM) legújabb kimutatása, melyből kiderül, hogy az előző hónaphoz képest áprilisban ismét csökkent a munkanélküliségi ráta.

Az ügynökség adatbázisa szerint az év negyedik hónapjában a megye munkanélküliségi rátája 3,42 százalék volt, mely egy 0,02 százalékpontos csökkenést jelent márciushoz képest, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek a számok csak az ügynökség által számontartott munkanélküliek helyzetét tükrözik.


Az AJOFM az áprilisi hónapban összesen 5011 állástalan személyt tartott nyilván, ebből azonban csak 954-en voltak munkanélküli támogatásra jogosultak. Sajnos a legtöbbek munkába állítása igen nehéz, mivel nagy részük még az elemi iskolát sem végezte el, illetve sokuknak a román nyelvtudás hiányával is meg kell küzdeniük.


Százalékos arányban kifejtve az AJOFM-nél nyilvántartott munkanélküliek 52,57 százaléka soha nem ült az iskolapadban vagy csak épp az elemit járta ki. 28,38 százalékuk jutott el odáig, hogy az általános iskolai képzést befejezzék, szakképzésben pedig 7,27 százalékuk vett részt. A líceumi képzést sikeresen teljesítők aránya 9 százalék, posztliceális képzésben pedig 0,52 százalékuk vett részt. Azonban az egyetemi diploma sem garancia a stabil munkahelyre, ugyanis 2,28 százalékuk a felsőfokú oktatásba is belekóstolt.


Az ügynökségtől azt is megtudtuk, hogy a legtöbb állástalan személy, szám szerint 1462 fő a 40-49 éves korcsoportból kerül ki, majd őket a 30-39 évesek követik 1111 fővel. A korosztályok további megoszlását a munkanélküliek körében az alábbi grafikon szemléletei:

Így alakult a munkanélküliek aránya országos szinten


Áprilisban 474 ezerre volt tehető a 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma, míg egy hónappal korábban 485 ezer személy szerepelt a nyilvántartásban. A nők körében 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint a férfiaknál (a nőknél 5,4 százalék, férfiaknál 6 százalék). A 25 és 74 év közöttiek körében 4,6%-os munkanélküliségi rátát becsültek az idei év negyedik hónapjára (4,9% a férfiaknál és 4,2% a nőknél), ez a korosztály tette ki a munkanélküliek összlétszámának 75,4 százalékát.


A statisztikai hivatal megjegyzi, hogy 2021-től felülvizsgálták és az új uniós szabályzathoz igazították a munkanélküliséget érintő adatok alapjául szolgáló munkaerő-felmérés módszertanát. A módosítások jelentősen kihatnak a foglalkoztatottak és így a gazdaságilag aktív személyek számára vonatkozó becslésekre, így az idei adatok nem hasonlíthatók össze a korábban jegyzettekkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: